Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Προσκύνημα στο Μοναστήρι


    Έξω   από το χωριό και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων ένα τοπίο καταπληκτικό, στέκεται αιώνες τώρα ένα ακόμη Αγραφιώτικο μοναστήρι, το αναμφισβήτητα λαμπρό μνημείο της περιοχής, η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Ρεντίνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά τιμάτε  ακόμη και  στην μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αγκύρας, επειδή εκεί βρίσκεται η σεπτή του κάρα.


     Ο Άγιος Βασίλειος είναι προστάτης των ποιμένων  και πολιούχος του χωρίου, όπου φυλάσσεται  και η οκταγωνική ασημένια τίμια κάρα του, που ήλθε στην Μονή κατά την Τουρκοκρατία, αξιόλογο έργο από τους Καλλαρύτες αργυροτεχνίτες Νικόλαο και Αποστόλη Παπαγωργίου  και ακόμη η φορητή εικόνα του Αγίου έργο του 1803 του ηγουμένου Δοσιθέου.
  Η Μονή πρωτοχτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια, τιμάτε με βαθύτατο σεβασμό στο όνομα της Θεοτόκου και πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς στις 15 Αυγούστου.
    Προσκυνήστε ευλαβικά την αρχαιότερη από το 1787 εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας έργο του ιερέως Δροσινού από το Φανάρι Καρδίτσας.
    Το ιστορικό μοναστήρι απομονωμένο στο πανέμορφο φθσικό του περιβάλλον ατενίζει το χθές λαι το σήμερα. Το χώμα του είναι ποτισμένο με αίμα αγωνιστών, ενώ στις αυλές του έχουν αποτυπωθεί τα χνάρια χιλιάδων ανθρώπων, που πήγαν να προσκυνήσουν και να απολαύσουν την γαληνότητα του τοπίου.
                                                                                                                                                    

















Η κάρα του Αγίου Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας
 
      Το μοναστήρι  είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένα μικρό περιβόλι της Παναγιάς, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες ιστορικές και με αγώνες πνευματικούς. Στο μοναστήρι η καρδιά γαληνεύει, ο νους υψώνεται, θα νιώσετε μοναδικές στιγμές ψυχικής ανάτασης και θείας μέθεξης   και το μάτι χαίρεται τα μεγαλεία του Δημιουργού.
     Συγκινητική είναι η προσπάθεια τού Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ Θεόκλητου, που πρόσφατα αποφάσισε να δώσει στην Μονή κάτι από την παλιά της ακμή, δίνοντας δε μεγαλύτερη σημασία στην μοναστική ζωή, την μετέτρεψε σε γυναικεία. Σήμερα η Μονή με ηγουμένη την σεμνή και πνευματώδη Φιλοθέη αριθμεί τρεις μοναχές που θα σας καλοδεχτούν, θα σας ξεναγήσουν και θα σας κεράσουν.
     Μες σε τούτη τη μισοφωτισμένη παλιούρα, που βασιλεύει το λιβανωτό, ανάψτε κεράκι στην Παναγιά, προσκυνήστε ταπεινά, σταθείτε κάτω από το χλωμό φως του λαδοκάντηλου μπροστά στα βυζαντινά εικονίσματα και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, η μυρωδιά του λιβανιού στα πρόσωπα των αγίων, αλλού διακρίνετε την γαλήνη της ψυχής και την μακαριότητα και αλλού την αγωνία και την θλίψη.
     Ζήστε την αόρατη θρησκευτική ευλάβεια γύρω, ξεδιψάστε φιλήδονα, με το δροσερό νερό της βρύσης του Μοναστηριού και φάτε το λουκούμι που θα κεράσουν οι καλόγριες.
     Μετά την ασφαλτόστρωση πλέον  του δρόμου για την Μονή, θα γίνει πια πιο προσιτή  η επίσκεψη σε χιλιάδες χριστιανούς και αγαπητός τόπος προσκυνηματικών εκδρομών.

                                                                                                                                                                                                                       















 








 
    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


                                                                                                              


















 


                                                                                                                                                                                                                       
















 








 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου