Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκδρομές στις βουνοκορφές


     Μια ανάσα έξω από το χωριό στον Σταυρό, υπάρχει το γήπεδο αθλοπαιδιών και δέκα λεπτά διαδρομής πιο πέρα, αφήστε τα πόδια σας να σας οδηγήσουν στον Άγιο Μάρκο, ειδυλλιακό χώρο αναψυχής και γοητείας, με πυκνή βλάστηση, πλατάνια, κήπους, καβάκια και καρυδιές. Απολάψτε σπάνια γεύση ομορφιάς, στιγμές ξεφάντωμα του νου και των αισθήσεων.
     Ξεκινήστε για τα βουνά, εκεί ψηλά η δροσιά είναι παντοτινή. Ανεβείτε τις πλαγιές κατηφορίστε τις χαράδρες, κάθε στροφή και άλλη εικόνα, κάθε κορφή και άλλο φως, κάθε πλαγιά και άλλο άπλωμα της ψυχής…κι ακούστε το κελάηδισμα της πέρδικας και του κότσυφα.
     Κάντε την «επική ανάβαση» έλατα αγέρωχα σας περιμένουν, για να σας καλωσορίσουν με εκείνη την γνώριμη βοή τους, καθώς το αεράκι λικνίζει τα κλαδιά τους. Όσες φορές όμως κι’ αν ανεβείτε θα νιώσετε πάντα την ίδια συγκίνηση, το ίδιο αναγαλίασμα, το τοπίο και η φύση έχουν μια οντότητα μεγαλειώδη και μαγική, στον επισκέπτη ασκούν μια παράξενη γοητεία ανάμεικτη με έκπληξη και θαυμασμό.
     Απογειωθείτε!! Αναζητείστε την ψυχική ηρεμία, την γαλήνη και την απερίγραπτη ομορφιά στους κόλπους της φύσης. Όσα βουνά κι’ αν ανεβείτε, από τις κορφές τους θ’ αγναντεύετε άλλες κορφές ψηλό-τερες, μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα. Και στην κορφή σαν φτάσετε την κατάψηλη, πάλι θα καταλάβετε πως βρίσκεστε, σαν πρώτα κάτω από όλα τ’ άστρα, όπως έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.
     Πάρτε βαθιά ανάσα. Αποδράστε ανεβαίνοντας ακόμη πιο ψηλά πάνω από τα 1100 μέτρα, παραδοθείτε στην αυτοκρατορία των αισθή-σεων, πεζοπορήστε στα ελατόφυτα ανάμεσα στις φτέρες μονοπάτια στο Καρφί, πιείτε γάργαρο νερό στην ξακουστή ιστορική πηγή στο Λαύριο, όπου η άφθαστη ομορφιά κόβει την ανάσα και θαυμάστε το εκπληκτικής ομορφιάς πράσινο σκηνικό που στήνουν τα έλατα.
      Εξορμήστε στο Λεπούχι, κορφοπατήστε και αφήστε να χαϊδέψουν τα μάτια σας τις ατέλειωτες  βουνοσειρές,  απολαύστε το σπάνιο θέαμα που αγίζει την ομορφια του απείρου και αγναντέψτε τον γόνι μο Θεσσαλικό κάμπο.
    Στην αλαφρογραμένη κορφή, στην θέση  Ζαχαράκι σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στα σύνορα Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, σε ένα τοπίο ονειρικών διαστάσεων, που βρίσκεται πάνω από το χωριό με την μαγευτική θέα προς τις γύρω βουνοκορφές, περιστοιχισμένο από ψηλά έλατα και εντυπωσιακή φύση έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος  του με νεόκτιστη παραδοσιακή βρύση και πάγκους που οι ντόπιοι και οι επισέπτες στρώνουν μακριά ξύλινα τραπέζια, όπου φιλοξενοιύνται τα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ κάτω από τα δένδρα, αρνιά ψήνονται στην σούβλα και κομματιάζονται με τα χέρια, συνοδεία μουσικής και απεριόριστου κεφιού
    'Όλα  είναι τόσο όμορφα! Άρωμα από ελατίσιο ρετσίνι έρχεται σαν αύρα μοσχοβολώντας κι ακουγονται  τα πουλιά που φτερακίζουν αλλάζοντας κλώνους.
    Εδώ πάνω στο βουνοκάμπι νιώθεις να γεμίζουν τα πλεμόνια σου, από τον βουνίσιο αέρα και σαν μια μέθη σε συνεπαίρνει. Εδώ σ' αυτό το μαγευτικό τοπίο ορεινής επιβλητικότητας, βρίσκετα το ταπεινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και ακόμη η περίφημη βρύση του Ζαχαράκι, πού έγινε με έξοδα του Ρεντινιώτη προεστού μυημένου στην Φιλική Εταιρεία Κώστα Ζαχαράκη, του καλού πατριώτη.και πρώτου Δημογέροντα, που τον δηλητηριάσαν στα Τρίκαλα.
,
                                                  












 
                                                       
                                             
                                                      
                                                    
                                             
                                                       
                                                 
                                     
                                   
   
                                                      
                                                                                              
    




      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου